Zoeken
  • Naomi Vonk Joosten

Informatie rondom Geboorte fotografie in deze tijden

Ik krijg natuurlijk veel vragen of ik ten tijden van de Corona crisis open blijf. Ik heb ervoor gekozen open te blijven, omdat je deze periode nooit meer over kan doen en nooit meer kan vastleggen. Ik ben geen contactberoep en ik werk met tijdsloten, waardoor je ook niet anderen passeert. Daarnaast werk ik voornamelijk in de buitenlucht. Frisser en gezonder kan het niet worden. Tijdens de afspraak volg ik de hygiëne en voorzorgsmaatregelen.

Ook met geboortes hou ik mijn afstand en draag ik een mondkap.


Net als ik, heeft mijn collega Angela ook haar onderzoek gedaan wat betreft informatie rondom geboortes. Er is navraag gedaan bij verloskundigen en de geboortebeweging. Die opkomt voor de rechten van de zwangeren en vrouwen tijdens de bevalling.

En eigenlijk was iedereen er unaniem over eens; Je praktijk mag niet beslissen wie er bij je bevalling aanwezig is. Ze mogen een advies uitbrengen. Een praktijk mag niet bepalen hoeveel mensen er bij een thuis bevalling mag zijn. Ze mogen de zorg ook niet staken ivm de zorgplicht.

Jij mag kiezen hoeveel mensen je aanwezig wilt hebben in je eigen huis. De twee personen bezoek is een advies geen wet.. Eigen huis is uitgesloten van wetgeving.

Daarnaast vallen zorgverleners ook niet onder de twee personen regel. Een verloskundige en kraamverzorgende zijn geen bezoekers. Een geboortefotograaf kan dus.Het is belangrijk dat de kraamverzorgende geen stagiaire mee neemt.


Zorgverleners mogen de zorg niet staken. Als ze de baring niet willen begeleiden, zijn ze ivm zorgplicht verplicht om iemand te zoeken die het wel wil.

De knov geeft in hun eigen routekaart aan dat het een richtlijn is, waar je vanaf mag wijken, twee personen extra bij een thuisbevalling. Buiten de zorgverleners om. Iedere praktijk die anders zegt, wijkt negatief af van het advies van de knov.

Jij als geboorteklant mag een geboortefotograaf aanwezig hebben bij jou thuis. De Mama staat volledig in haar recht.


Daarnaast zijn verloskundigen vaak bang dat er foto's gemaakt worden/online komen te staan van momenten waarop ze zichzelf niet aan de regels houden. bijvoorbeeld geen anderhalve meter of mondkap.

Ik kan jullie bij deze al gerust stellen dat dat absoluut niet aan de orde is! Ik zal nooit iets plaatsen zonder toestemming van iedereen die op de foto staat. En ik breng zorgverleners altijd zo onherkenbaar mogelijk in beeld.


Kortom medisch personeel telt officieel niet als bezoekers daarom mag je naast je zorgverleners volgens de richtlijn Max twee personen/bezoekers uitnodigen. Ik als geboortefotograaf mag erbij zijn ongeacht wat ze zeggen. Omdat het jouw huis is.

Maar het is aan jou in hoeverre jij tegen je verloskundige in wilt en kunt gaan en of jij je daar goed bij voelt.

Weet dat als ik erbij ben tegen het advies in, jij volledig in je recht staat.


Liefs Naomi


23 keer bekeken0 reacties